Podłoga drewniana w pokoju dziecięcym
12 marca, 2019
Jaka podłogę wybrać jeśli posiadamy zwierzęta domowe?
9 kwietnia, 2019

Blat ceramiczny – powrót do tradycji?

Wybór tego rodzaju blatu jest odpowiedni w przypadku kuchni w stylu śródziemnomorskim lub rustykalnym. Jest to swoisty ukłon w stronę PRL-u, gdzie materiał ten był najbardziej dostępny. Najczęstszymi surowcami tego blatów ceramicznych jest klinkier, terakota i gres. Dostępne są one w różnych odmianach wielomozaikowych lub wieloformatowych, błyszczących, półmatowych oraz  matowych, a także w wielu niepowtarzalnych wzorach. Płytki ceramiczne wykazują dużą odporność na wysoką temperaturę długotrwałą wilgo oraz na substancje chemiczne, którymi są czyszczone. Dodatkowo jeśli płytka się uszkodzi, nie musimy wymieniać całego blatu jak w przypadku laminatu – wystarczy tylko zamienić płytkę na nową. Jeśli zaś nasz wybór padnie na terakotę to jej podatność to zyskamy pewność, ze nie ulegnie szybko odkształceniu w kontakcie z gorącem. Najważniejsze na co powinniśmy zwrócić uwagę w przypadku materiałów ceramicznych to wybór jak najwyższej klasy ścieralności. Będzie ona  decydować o ich odporności na urazy mechaniczne.  W przypadku blatu ceramicznego najbardziej uciążliwe dla nas będzie dbanie o czystość fugi między płytkami, która stanowi idealną pożywkę dla pleśni.

Blat stalowy – nowoczesne trendy

Metal chodź, kojarzy się z zimnem, to najnowszy trend mieszkań industrialnych, nowoczesnych i higienicznych. Niewątpliwa elegancja, jednorodność koloru i funkcjonalność to jego główne zalety. Te walory cenione są przez osoby, dla których nowoczesny design ważniejszy jest od środków finansowych, które trzeba przeznaczyć na zakup tego typu blatu. Blaty stalowe mogą być satynowe lub bardziej praktyczne szczotkowane, gdyż nawet po zarysowaniu ich powierzchni nie widać rys. Ponadto blachy matowe, choć droższe od polerowanych, są cieplejsze w odbiorze. Do wyboru mamy blachę ze stali szlachetnej (tzw. stal kwasooodporna), blachę aluminiową oraz blachę miedzianą. Zimna stal doskonale komponuje się z praktycznie każdym rodzajem materiału, od drewna przez kamień po płytki ceramiczne. Główną zaleta jest ich całkowita obojętność na wysoką temperaturę i wilgoć. Warto pamiętać, aby koniecznie wycierać powierzchnie metalową do sucha  w przeciwnym wypadku pozostaną na niej mało estetyczne ślady

Blaty szklane – a może kuchenna innowacja?

Blat szklany to symbol wnętrz zbudowanych w  stylu nowoczesnym i hi-tech. Możemy wybrać idealny blat dla siebie wśród wielu odmian szkła transparentnego i barwionego, połyskliwego i matowego,  z subtelnymi wzorami wtopionymi w materiał albo z wybrana przez nas samych grafiką.  Do produkcji tego typu blatów stosowane jest wyłącznie szkło hartowane, wzmacniane  dodatkowo  siatką stalowa lub klejone z dwóch tafli.  Ich grubość zaczyna się od 10mm – zapobiega to skaleczeniu w przypadku rozbicia blatu.  Głównymi zaletami blatu ze szkła hartowanego jest ich odporność na wilgoć i wysoką temperaturę. Istotny jest fakt, że blaty te powiększają optycznie wnętrze oraz je rozjaśniają. W przypadku zaś motywu którzy sami wybraliśmy dodają kuchni indywidualnego charakteru. Do wad tych blatów należy trudność w utrzymaniu ich czystości, ponieważ szkło uwypukla każdą plamę i krople wody. Ponadto blaty szklane są narażone na zarysowania, a biorąc pod uwagę fakt, że wykonuje się je na zamówienie odstraszyć może także cena.

Blat z konglomeratu – praktyczny wybór

Jeśli zależy nam na nowoczesnej, praktycznej i stosunkowo taniej aranżacji kuchni to blat z  konglomeratu będzie dla nas idealny. Jest on trwalszy i tylko niewiele droższy od blatów ceramicznych i laminowanych, a dodatkowo można go dowolnie przycinać i łączyć na różne ciekawe sposoby.  Blaty z konglomeratu doskonale imitują naturalny kamień, choć nie powielają jego naturalnych przebarwień.  Są za to od niego cieplejsze w dotyku oraz o wiele lżejsze.  Blaty te są odporne na zrysowania oraz wysoką temperaturę. Wykazują obojętność na kwasy i zasady, a także na zarysowania, które z powodzeniem można zeszlifować.  Blaty z konglomeratu uzyskuje się ze zmielonego granitu i marmuru, które są sklejone żywicą poliestrowa. Podstawowym minusem blatu z konglomeratu jest cena, która waha się w granicach 400-900 zł za metr kwadratowy. Razić może także powtarzalność wzoru, który skutecznie zniechęci wielbicieli niepowtarzalnych deseni kamienia naturalnego.

Zobacz też: Blaty kuchenne – jaki materiał wybrać cz. 1

Podsumowanie

Jak zdążyliśmy się przekonać różnorodność materiałów na blaty kuchenne jest dość duża. Jednak wyborze blatu powinniśmy kierować się przede wszystkim jego funkcjonalnością, dopiero potem estetyką, której każdy dostarcza na swój niepowtarzalny sposób. Jeśli wystarczająco dobrze zapoznamy się z zaletami i wadami każdego rodzaju blatów z pewnością nasza kuchnia przez długie lata pozostanie centralnym punktem naszego domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook