Powierzchnie drewniane stały się absolutnym trendem w obecnych czasach. Jednym z rozwiązań są drewniane blaty kuchenne, które posiadają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Drewniane blaty kuchenne bardzo dobrze pod względem wizualnym sprawdzą się w nowoczesnych wnętrzach stawiających przede wszystkim na naturę. Idealnie wyglądają w kompozycji z bielą, brązem i zielenią, jednak ich wygląd i sposób wkomponowania w pomieszczenie to nie wszystko, gdyż szczególnie ważnym aspektem w przypadku kuchni jest jej funkcjonalność i częste, a jednocześnie intensywne użytkowanie powierzchni blatów kuchennych, na których leżą różnego rodzaju formy jedzenia, a także rozlane napoje. Blaty w kuchni wiążą się nierozłącznie z koniecznością ich częstego czyszczenia, do którego często wymagane są silniejsze detergenty w przypadku, kiedy zabrudzenie nie zostanie usunięte od razu. Posiadając blaty drewniane należy czyścić je środkami do tego przeznaczonymi. Istnieje wiele zalet, które sprawiają, że drewniane blaty kuchenne cieszą się dużym zainteresowaniem, jednak jest również wielu przeciwników tego rozwiązania.
Zalety blatów drewnianych
Blaty drewniane zdecydowanie ocieplają wnętrze kuchni, a także wpływają na jej naturalny wygląd. Blaty wykonane z drewna sprawdzają się przy aranżacji zarówno nowoczesnych wnętrz jak i tradycyjnych, dlatego są dobrą inwestycją, a także posiadają ponadczasowy charakter. Powierzchnie drewniane są zatem zawsze modne i sprawiają, że pomieszczenia stają się bardziej przytulne. Dużym plusem blatów drewnianych jest fakt, że są wykonane z pełni naturalnych i ekologicznych materiałów. Pomimo dość wymagającej pielęgnacji drewniane blaty są dość proste w obróbce oraz renowacji. Odpowiednio konserwowane powierzchnie mogą posłużyć wiele lat, a także istnieje możliwość ich wielokrotnego odnawiania przez co dłużej wyglądają na nowe. W przypadku kiedy materiał, z którego wykonany jest blat pochodzi z drzew egzotycznych charakteryzuje się od dużą odpornością na wilgoć.
Wady blatów drewnianych
Drewniane blaty kuchenne wymagają wyjątkowej pielęgnacji, ze względu na częste ich użytkowanie, codzienne usuwanie zabrudzeń, a także ścieralność. Powierzchnia blatów jest bardzo intensywnie użytkowana, dlatego często pojawiać mogą się na powierzchni blatu zarysowania oraz różnego rodzaju zabrudzenia, szczególnie gdy drewno pochodzi z krajowych drzew. a nie egzotycznych. Pomimo używania podstawek zdarzyć się może pozostawienie na blacie naczynia, które posiada wysoką temperaturę, a w konsekwencji drewniany blat może zostać uszkodzony ze względu na jego łatwopalność. Blaty drewniane mogą się odbarwiać w przypadku, kiedy użytkowanie ich nie jest odpowiednie oraz w przypadku nadmiernego promieniowania słonecznego. Blaty drewniane muszą być olejowane lub lakierowane ze względu na brak odporności materiału na plamienie. Blaty z miękkiego drewna są dużo cięższe w użytkowaniu, ponieważ w czasie gotowania należy zwracać większą uwagę aby nie odkształcić powierzchni blatu poprzez zarysowania, które w efekcie mogą zacząć gnić, dlatego ważna jest odpowiednia pielęgnacja powierzchni oraz jej zabezpieczenie. Blaty wykonane z drewna egzotycznego są dość drogie, a ich cena to około 700 złotych za metr kwadratowy.