Kuchnia jest pomieszczeniem w domu, w którym spędzamy bardzo dużo czasu przygotowując pyszne posiłki parę razy dziennie. Obecnie wiele osób urządzających własne domy lub mieszkania decyduje się na połączenie jej z salonem, który jest sercem każdego domu. Połączenie kuchni z salonem sprawia, że ona musi współgrać z jego aranżacją. Obecne trendy wnętrzarskie kładą duży nacisk na wykorzystanie naturalnych materiałów i surowców do tworzenia wszelkich konstrukcji, mebli oraz podłóg. Najczęściej w salonach można spotkać piękne i zjawiskowe drewniane podłogi. W kuchni natomiast dominują drewniane blaty. Pojawia się zatem pytanie – jakie drewno powinniśmy wybrać na blat kuchenny? Kuchnia jest pomieszczeniem szczególnie narażonym na działanie wysokich temperatur, a także tych niskich, kiedy to położymy na blacie rozmrażające się jedzenie. Myjąc naczynia i przygotowując posiłki często możemy zachlapać blat wodą a nawet zarysować go, dlatego wybór drewna jest szczególnie ważny.
Najlepsze gatunki drewna na blaty kuchenne
Blaty kuchenne podobnie jak blaty w łazienkach muszą być wytrzymałe i trwałe, jednocześnie wyglądając estetycznie i pasując do całości wystroju wnętrza domu. Gatunki drewna brane pod uwagę przy wyborze to zarówno drewno krajowe jak i egzotyczne. W przypadku drewna krajowego wyróżnić można trzy gatunki, które w największym stopniu spełnią oczekiwania, a są nimi buk, dąb oraz jesion. Wymienione gatunki drewna charakteryzują się przede wszystkim twardością oraz wytrzymałością. Zasadą jest, że do tworzenia blatów kuchennych nie powinniśmy używać gatunków miękkich, gdyż szybko ulegną uszkodzeniu. Jeszcze bardziej niż wymienione gatunki drewna krajowego sprawdzą się poszczególne gatunki egzotyczne takie jak: iroko, teak czy też merbau. Drewno egzotyczne jest bardziej twarde i odporne niż gatunki drewna krajowego, dlatego też warto zwrócić na nie szczególną uwagę. Dodatkowo drewno egzotyczne posiada bardzo dużą odporność na wilgotność co w przestrzeni kuchennej, a także łazienkowej jest jedną z najważniejszych wartości.
Zalety drewna krajowego
Poszukując inspiracji coraz częściej możemy znaleźć propozycje wykończenia kuchni za pomocą materiałów wykonanych z drewna krajowego. Posiada ono bardzo efektowne walory dekoracyjne, a także jego poszczególne gatunki możemy określić jako niesamowicie trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Zalety drewna egzotycznego
Drewno egzotyczne podobnie jak drewno krajowe również posiada charakterystyczne dla niego walory dekoracyjne. Drewno egzotyczne utrzymywane jest jednak w ciepłych tonacjach. Zależnie od tego jakie mamy wymagania odnośnie nasycenia koloru blatu bardziej może odpowiadać nam drewno krajowe lub egzotyczne. Egzotyczne gatunki posiadają zwiększoną odporność na uszkodzenia oraz wilgoć i są niezwykle twarde.
Blaty z drewna litego czy klejonego?
Wybierając idealny blat kuchenny możemy spotkać zarówno blaty z drewna litego jak i blaty z drewna klejonego warstwowo. W przypadku drewna klejonego dużo niższe jest naprężenie włókien, co jak wiadomo pozytywnie wpływa na trwałość blatu. Zmniejszone naturalne naprężenie włókien sprawia, że blat jest dużo bardziej odporny na wszelkie pęknięcia. Dlatego wybierając odpowiedni blat do kuchni zdecydowanie bardziej powinniśmy zwrócić uwagę na te klejone, a nie z drewna litego.